Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ζωή Φτίκα: Ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στην αναδάσωση του περιαστικού της δάσους της Τσαριτσάνης

Ζωή Φτίκα: Ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στην αναδάσωση του περιαστικού της δάσους της Τσαριτσάνης
Δελτίο Τύπου

Δεντροφύτευση στο περιαστικό δάσος της Τσαριτσάνης οργάνωσε η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό για την ανάπλαση του δασικού χώρου που είχε καεί από την πυρκαγιά του 2020.

Μετά την ολοκλήρωση της δενδροφύτευσης, η Γενική Διευθύντρια Δασών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Ζωής Φτίκα, σε ανάρτηση της αναφέρει:

"Σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Τσαριτσάνης αναδάσωσαν μέρος της καμένης περιοχής του περιαστικού της δάσους , με πλατύφυλλα και κωνοφόρα δέντρα (δρυ, κράταιγο ,κέλτιδα, φράξο, τραχεία πεύκη και κυπαρίσσι) που παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο φυτώριο της Δ/νσης Αναδασώσεων της Ε Ε Δ Π Μ Θ.

Το Σάββατο στις 21 Απριλίου προετοιμάστηκε το έδαφος για τη φύτευση από μια ομάδα εθελοντών, τον κο Βαθράκη Αθανάσιο, Λιάνο Γιώργο ,Χάρη Μπίλλα, Χριστόφορο Καρανίκα , Ευάγγελο Ι. Σαπουνά, Βασίλη Καλαμά, τον Πρόεδρο ΔΚ Τσαριτσάνης Μενέλαο Σκάντζο, το Δασάρχη Ελασσόνας Αναστόπουλο Χρήστο και την Επιθεωρήτρια ΕΔΠ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας Ζωή Φτίκα, ενώ στην αναδάσωση της 22 Απριλίου παρευρέθηκαν και συμμετείχαν εκτός των μαθητών της Τσαριτσάνης που κατέκλεισαν το βουνό πάνω από τον οικισμό με τις χαρούμενες φωνές τους και τον ενθουσιασμό τους , ο Γενικός Γραμματέας Δασών κος Ευστάθιος Σταθόπουλος , ο Δντης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας Ζέρβας Νικόλαος , Οι αντιδήμαρχοι Δήμου Ελασσόνας , Καρανίκας Δημήτρης και Καρκαβανίδου Φρόσω, ο πρόεδρος της ΔΚ Τσαριτσάνης Μενέλαος Σκάντζος Εκπρόσωποι της ΠΥ, ο υποδιοικητής ΠΥ Πάσχος Ιωάννης ,ο κος Βαλιώτης Κωνσταντίνος εκ μέρους του ΑΤ Ελασσόνας , οι κυρίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ελασσόνας , ο Δντής του ΚΥ Ελασσόνας κος Κωνσταντίνος Βατάλης , η Δντρια της Δνσης Αναδασώσεων ΕΕΔΠΜΘ κα Τατιάνα Καλαιτζή και οι Δασολόγοι της Υπηρεσίας της, σύσσωμο το Δασαρχείο Ελασσόνας με τον Δασάρχη Χρήστο Αναστόπουλο ,Δασικοί υπάλληλοι της Δνσης Συντονισμού της ΕΕΔΠΘΣΤΕ ,Ο Χριστόφορος Καρανίκας από το Δασαρχείο Αγιάς ,ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Νάκας Δημήτρης ,η κα Ελένη Μπαλαμπάνου .Τους μαθητές συνόδευσαν οι εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί του σχολείου της Τσαριτσάνης με την Δντρια του Σχολείου κα Γεωργία Κουτσιάη .

Η δράση είχε ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς τα παιδιά υιοθέτησαν τα δενδρύλλια που φύτεψαν και τους έδωσαν και ιδιαίτερα ονόματα.

Το περιαστικό δάσος της Τσαριτσάνης εκτείνεται βορειοανατολικά του οικισμού σε έκταση 5000 στρεμμάτων και έχει δασωθεί το 1954 με τραχεία Πεύκη και Κυπαρίσσια από τη Δασική Υπηρεσία ενισχύοντας έτσι μαζί με τις δέσεις στα μικρά ρέματα καθώς και τα φράγματα ανάσχεσης την αντιπλημμυρική προστασία του χωριού.

Στις 22 Αυγούστου του 2020 κάηκαν περίπου 100 στρέμματα και κηρύχθηκαν αναδασωτέα από το Δασαρχείο Ελασσόνας με όλα τα μέτρα προστασίας που συνεπάγεται η κήρυξη. Απαγορεύτηκε το κυνήγι, η βοσκή και κάθε είδους δραστηριότητα.

Το Δασαρχείο Ελασσόνας προχώρησε στην κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στην καείσα περιοχή για την προστασία της (κορμοδέματα κορμοπλέγματα ) έργο που βοήθησε στη φυσική αναγέννηση της Τραχείας Πεύκης και του Κυπαρισσιού κατά θέσεις. Επιλέχθηκε μια περιοχή όπου δεν ήταν έντονη η φυσική αναγέννηση και αναδασώθηκε από τα παιδιά υπό τις οδηγίες των δασικών υπαλλήλων.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν προς το παρόν τη φύτευση και ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η επόμενη κίνηση όλων των συμμετεχόντων είναι να συντηρήσουμε την φυσική αναγέννηση και να την προστατέψουμε μαζί και με τη σημερινή φύτευση.

Οι μαθητές της Τσαριτσάνης σήμερα μας δώσαν ένα αισιόδοξο μήνυμα κι εμείς τους υποσχόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα τους και θα συνεργαστούμε για το καλύτερο του τόπου μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους για όλους για τη χαρά της συνεργασίας, τα όμορφα συναισθήματα και τη γιορτινή μας διάθεση σήμερα, ημέρα της ΓΗΣ".

Πηγή: Ράδιο Ελασσόνα 88,4

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980 401922

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.