Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

Πανελλήνιες 2020-Οι αλλαγές στις φετινές πανελλήνιες

Πανελλήνιες 2020-Οι αλλαγές στις φετινές πανελλήνιες
Δελτίο Τύπου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από φέτος μπαίνει σε εφαρμογή για πρώτη φορά το νέο σύστημα πανελλαδικών που ψηφίστηκε επί υπουργού Κώστα Γαβρόγλου.

Ακολούθησαν ωστόσο τροποποιήσεις από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

Μείωση της εξεταστέας ύλης, αλλαγή του τρόπου εξέτασης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, κατάργηση των τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης (δηλαδή της δυνατότητας να εισάγονται οι υποψήφιοι στα ΑΕΙ με το βαθμό απολυτηρίου) είναι μερικές από τις αλλαγές που ήδη έχουν ψηφιστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοσθεί το νέο σύστημα περιφερειακών εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου, όπως προέβλεπε ο νόμος Γαβρόγλου.

Με δεδομένο ότι οι υπουργοί Κεραμέως -Διγαλάκης έχουν εξαγγείλει τη μείωση των θέσεων στα ΑΕΙ και ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο στον αριθμό των εισακτέων, άγνωστος Χ παραμένει ο φετινός αριθμός εισακτέων που αναμένεται να ανακοινωθεί την Άνοιξη, με τη σύμφωνη γνώμη των τμημάτων.

Οι αλλαγές στις φετινές πανελλήνιες συνοψίζονται παρακάτω:
-Πώς θα γίνουν εξετάσεις για το απολυτήριο Λυκείου;Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει αποφασίσει να µην προχωρήσει στη διενέργεια των περιφερειακών εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου, όπως προέβλεπε ο νόμος Γαβρόγλου. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές τον Ιούνιο θα εξεταστούν όπως τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή ενδοσχολικά, από τους καθηγητές του σχολείου.
-O βαθμός απολυτηρίου της Γ΄Λυκείου θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Θα προσμετράται κατά 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου της Γ' τάξης. Κατ' εξαίρεση φέτος (2020-2021) ο βαθμός απολυτηρίου δεν θα υπολογιστεί για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, αλλά μόνο ο μέσος όρος των τεσσάρων (4) πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτωντου οικείου επιστημονικού πεδίου . Ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ’ Τάξης Γενικών Λυκείων θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
-Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται το νέο σύστημα εισαγωγής όπου σε καθεμία από τις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού αντιστοιχεί και ένα επιστημονικό πεδίο.
-Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν τμήματα μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο.
- Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια και τη φετινή χρονιά θα γίνει με τους βαθμούς των Πανελλαδικών.
- Με το νέο σύστημα, συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και όσοι παλαιοί απόφοιτοι επιλέξουν το νέο σύστημα, δεδομένου ότι οι παλαιοί απόφοιτοι μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν είτε το νέο είτε το παλαιό σύστημα.
- Δεν υφίστανται τμήματα ή διαδικασία ελεύθερης πρόσβασης με το ισχύον σύστημα.
- Ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εκδίδεται έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους ύστερα από γνώμη των τμημάτων και ισχύει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου σχολικού έτους.
- Η ακριβής κατάταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία εκδίδεται έως τα μέσα Μαΐου του κάθε σχολικού έτους και ισχύει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους.
- Ειδικά για το σχολικό έτος 2019-2020 οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων Γενικού Λυκείου μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτές είτε α) με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν το σχολικό έτος 2019-2020 είτε β) με τους όρους, προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019. Η επιλογή θα γίνει κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων – δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου.

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980 401922

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.