Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Κλείνουν σωρηδόν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ στην Ελασσόνα εξ΄αιτίας των νέων συμβάσεων

Κλείνουν σωρηδόν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ στην Ελασσόνα εξ΄αιτίας των νέων συμβάσεων
Επιμέλεια: Αντώνης Λιάνος

Αναστάτωση και οριστικό κλείσιμο πρακτορείων, προκάλεσε η σύμβαση που πρότεινε ο ΟΠΑΠ στους ιδιοκτήτες πρακτορείων και στην Ελασσόνα όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Η νέα σύμβαση διαφοροποιεί καθολικά τη σχέση των δύο πλευρών. Οι ιδιοκτήτες παραμένουν επαγγελματίες μόνο σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις τους και μετατρέπονται σε υπαλλήλους αναφορικά με τα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΟΠΑΠ μπορεί πλέον να προχωρά σε ολοκληρωτική αναδιάταξη των πρακτορείων, στην αφαίρεση αδειών από επαγγελματίες και στη χορήγηση νέων αδειών όπου επιθυμεί. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η απαίτηση οι επαγγελματίες να αναλάβουν όλα τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στα πρακτορεία. Η διορία υπογραφής της σύμβασης έληγε στις 7 Μαρτίου. Η θέση των πρακτόρων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς όσοι δεν υπογράψουν οδηγούνται στην ανεργία. Η υπογραφή της σύμβασης βέβαια, δεν αποτελεί εγγύηση καθώς ο ΟΠΑΠ διατηρεί τη δυνατότητα αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας.

Οι όροι της νέας σύμβασης
Οι πράκτορες που θα υπογράψουν τη νέα σύμβαση αποδέχονται πως ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τα πρακτορεία, θα καθορίζει τους στόχους και θα αποφασίζει για το ποιος θα έχει άδεια ή όχι. Ο ΟΠΑΠ μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία σύμβασης:

-Χωρίς σπουδαίο λόγο, με ενημέρωση του πράκτορα 6 μήνες νωρίτερα
-Με σπουδαίο λόγο και χωρίς ενημέρωση
-Αν αποφασιστεί μετεγκατάσταση πρακτορείου και δεν συμφωνήσει ο πράκτορας
-Αν δεν προσαρμοστεί το πρακτορείο στους δείκτες απόδοσης και τους στόχους όπως καθορίζει η εμπορική πολιτική
-Αν αρνηθεί να παρέχει όποια υπηρεσία τρίτων επιλέξει ο ΟΠΑΠ.
-Αν δεν συμμετέχει στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του ΟΠΑΠ
-Αν το πρακτορείο παραμείνει κλειστό περισσότερο από 30 ημέρες. Στο διάστημα αυτό δεν περιλαμβάνεται η ετήσια άδεια του πράκτορα.

Ιδιαίτερα αυστηροί είναι και οι όροι μετεγκατάστασης και αποζημίωσης. Ο ΟΠΑΠ έχει ήδη δημιουργήσει ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν μετεγκαταστάσεις και ανακαινίσεις πρακτορείων. Σε κάθε περίπτωση οι πράκτορες θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τα έξοδα, ενώ ο ΟΠΑΠ αναλαμβάνει τα έξοδα ασφάλισης του ιδιοκτήτη.

Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις πρακτορείων σε τρίτο πρόσωπο, μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη σύμφωνη του ΟΠΑΠ. Τέλος, με την υπογραφή της σύμβασης, οι ιδιοκτήτες παραιτούνται από κάθε διεκδίκηση αποζημίωσης από παλαιότερες συμβάσεις ή συμφωνίες με τον Οργανισμό.

Η νέα σύμβαση προκάλεσε το κλείσιμο πολλών πρακτορείων σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στο νομό Καρδίτσας βάζουν λουκέτο 31 από τα 48 πρακτορεία του ΟΠΑΠ, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πρακτόρων να αρνούνται να υπογράψουν τη σύμβαση.

Τέλος τρία πρακτορεία στην Ελασσόνα έβαλαν λουκέτο ενώ ένα ανανέωσε την σύμβαση με τον ΟΠΑΠ.

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Made with and by Readmore Creative