Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017

Αποστόλης Καρτσαφλέκης: ...Θα πρέπει η πολιτεία να ρίξει το βάρος στην εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών"

Αποστόλης Καρτσαφλέκης: ...Θα πρέπει η πολιτεία να ρίξει το βάρος στην εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών"
Επιμέλεια: Αντώνης Λιάνος

Ο Αποστόλης Καρτσαφλέκης είναι κοινωνικός λειτουργός και ολοκλήρωσε τις σπουδές του αρχικά στο ΤΕΙ Αθήνας, επίσης τελείωσε το Πρόγραμμα Διδακτικής και Παιδαγωγικής Επάρκειας του Πανεπιστημίου Κρήτης και σήμερα φοιτεί επίσης στο Μεταπτυχιακό Ψυχικής Υγείας. Από το 2014 είναι ο Πρόεδρος του τοπικού τμήματος Νομού Λάρισας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ Λάρισας), όπου είναι και το συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των κοινωνικών λειτουργών. Δίνει τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις της Elassona-city.gr επάνω στο λειτούργημα που εξασκεί:

-Κύριε Καρτσαφλέκη είστε Πρόεδρος του ΣΚΛΕ Λάρισας. Ποια είναι τα συμφέροντα που προασπίζεστε με τους συναδέλφους σας κοινωνικούς λειτουργούς μέσα απο το επιστημονικό και συνδικαλιστικό όργανο σας;
-Καλησπέρα σας κύριε Λιάνε και θα ήθελα για αρχή να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας. Ο ΣΚΛΕ από την ίδρυσή του το 1955, αποτελεί το επίσημο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των κοινωνικών λειτουργών. Σκοπός του ΣΚΛΕ είναι η συμβολή στην εφαρμογή των μεθόδων της κοινωνικής εργασίας, η συμβολή στην εκπαίδευση στην κοινωνική εργασία καθώς και η κατοχύρωση του κοινωνικού λειτουργού. Επίσης η πληροφόρηση της κοινής γνώμης και η εκπροσώπηση του επαγγέλματος σε διάφορους φορείς. Συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και τέλος συμβάλλει στο σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής.

-Ο κοινωνικός λειτουργός επιτελεί ένα από τα βασικότερα έργα επάνω στην δόμηση των ανθρώπων και των διαπροσωπικών συμπεριφορών τους μέσα στην κοινωνία. Ποια είναι η δική σας άποψη επάνω στην εξέλιξη του λειτουργήματος που εξασκείτε;
-Στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές ανάγκες και έχον δημιουργηθεί περισσότερες ομάδες ευάλωτου πληθυσμού. Δεδομένου αυτού έχει αυξηθεί η αναγκαιότητα για την ύπαρξη κοινωνικού λειτουργού. Οι κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης όλων αυτών των κοινωνικών αναγκών που εμφανίζονται. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάμεσα στα πολλά που θα μπορούσα να αναφέρω είναι ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα.

-Η Λάρισα παραδοσιακά αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς επικοινωνίας και κοινωνικής αναδιάρθρωσης αφού αποτελείται από πολλαπλά στρώματα ανθρώπων όπως και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Τι βήματα ακόμα πρέπει να γίνουν από την πολιτεία για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον στο λειτούργημα που επιτελείτε;
-Το πρώτο που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία είναι η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών με μονιμο προσωπικό. Οι κοινωνικές δομές που υπάρχουν στους δήμους θα πρέπει να εξελιχθούν σε μόνιμους θεσμούς στήριξης του πολίτη. Επίσης θα πρέπει να υπάρχξουν νέες θέσεις απασχόλησης στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες καθώς επίσης και στην Ειδική Αγωγή. Τέλος, πολύ σημαντικό, θα πρέπει η πολιτεία να ρίξει το βάρος στην εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών.

-Η κοινωνική υπηρεσία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ α) των θεραπευμένων και των θεραπευτών β) των οικογενειών και των θεραπευμένων και γ) της διοίκησης και της Κοινότητας. Ποιες άλλες υπηρεσίες εκτελεί ένας κοινωνικός λειτουργός διότι τον παρατηρούμε σε πολλαπλές κατηγορίες μέσα στην κοινωνία και στους φορείς;
-Ο κοινωνικός λειτουργός εργάζεται σε χώρος και τομείς όπου μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Όπως ανέφερα και παραπάνω, ο κοινωνικός λειτουργός είναι στην πρώτη γραγμμή και δίπλα σε οποιαδήποτε ευπαθή ομάδα ή σε όποιον πολίτη που έχει την ανάγκη του. Τέλος θα μπορούσαμε να επισημάνουμε πως κοινωνικός ο λειτουργός, μπορεί να υπάρξει όπου υπάρχει άνθρωπος μέσα στην κοινωνία.

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Made with and by Readmore Creative