Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017

Χριστίνα Σαρρή:..Η συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στους αναπήρους είναι αυτή που καθορίζει το βαθμό δυσκολίας στην καθημερινότητα των τελευταίων!

Χριστίνα Σαρρή:..Η συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στους αναπήρους είναι αυτή που καθορίζει το βαθμό δυσκολίας στην καθημερινότητα των τελευταίων!
Επιμέλεια: Αντώνης Λιάνος

Η Χριστίνα Σαρρή γεννήθηκε στη Φλώρινα τον Αύγουστο του 1999. Στα πρώτα δυο χρόνια της ζωής της, η οικογένειά της ανακάλυψε πως είχε πρόβλημα όρασης που σταδιακά θα κατέληγε σε τύφλωση. Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε ποτέ να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα! Έχει ασχοληθεί με τη μουσική και το τραγούδι, αλλά το πάθος της είναι η λογοτεχνία! Της αρέσει να συμμετέχει και να οργανώνει εκδηλώσεις κι ομιλίες με θέμα την αναπηρία. Σε ηλικία δεκαέξι ετών κέρδισε α πανελλήνιο βραβείο για το διήγημά της "Αγάπη απέραντη σαν θάλασσα" και ολοκλήρωσε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Τελικά κέρδισα το στοίχημα;" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Εντύποις". Σήμερα ζει στην Αθήνα και είναι φοιτήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει στην εφημερίδα μας για τη ζωή της και όχι μόνο…!

-Χριστίνα είσαι ένα άτομο με αναπηρία που δεν κρυφτηκε ποτε πισω απο το "προβλημα του". Το αντιμετώπισες με θάρρος, θράσος και θετική ενέργεια. Τι έχεις να συμβουλεύσεις στους συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια "προβλήματα";
- Θεωρώ πως κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του μεγάλη δύναμη, απλώς για τους περισσότερους η δύναμη αυτή δεν έχει λόγο να βγει στην επιφάνεια! Όταν, όμως, βρεθείς σε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση όπως η αναπηρία, ο πρώτος που θα σε στηρίξει θα πρέπει να είναι ο ίδιος σου ο εαυτός! Μπορείς να τα βάψεις μαύρα και να λυπάσαι τον εαυτό σου μια ζωή, όμως αυτό δε θα σε κάνει ευτυχισμένο! Το θάρρος και η θετικότητα που λες, Αντώνη, ακόμη και το χιούμορ θα πω εγώ, επιβάλλονται αν δε θες να σε πάρει από κάτω οποιοδήποτε πρόβλημά σου, είτε πρόκειται για αναπηρία είτε όχι!

-Μεγάλωσες στην Ελασσόνα. Τι θα έπρεπε να αλλάξει κατά τη γνώμη σου στην καθημερινότητα της πόλης, ώστε να μην αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία πρόβλημα μεταφοράς, συγκοινωνίας ή μετάβασης από το ένα μέρος στο άλλο;
- Είναι σημαντικό τουλάχιστον τα πολυσύχναστα μέρη κι οι δημόσιοι χώροι να είναι προσβάσιμοι. Στην Ελασσόνα έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ώστε να επιτευχθεί αυτό, όμως, δυστυχώς, οι περισσότερες δεν έχουν γίνει με το σωστό τρόπο. Το να υπάρχει μια ράμπα με απότομη κλίση ή ένας οδηγός όδευσης που καταλήγει επάνω σε δέντρα, δε θα έλεγα πως διευκολύνουν ιδιαίτερα την καθημερινότητα και την μετακίνηση των αναπήρων! Πάνω απ' όλα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση! Σχετικά με οτιδήποτε δημιουργείται για την εξυπηρέτηση των αναπήρων, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να τηρούνται, αν θέλουμε να κάνουμε σωστή δουλειά κι όχι απλώς να καμαρώνουμε για μια ανάγκη που νομίζουμε ότι καλύψαμε! Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι να ενημερώνονται οι πολίτες. Η συμπεριφορά αυτών απέναντι στους αναπήρους είναι αυτή που καθορίζει το... "βαθμό δυσκολίας" στην καθημερινότητα των τελευταίων!

-Κυκλοφόρησες το πρώτο σου λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο "Τελικά κέρδισα το στοίχημα;" Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε για να το γράψεις;
- Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα που μου έδωσε την έμπνευση για αυτό το βιβλίο. Χρόνια ένιωθα την ανάγκη να γράψω κάτι μεγάλο σε έκταση. Είχα μερικές ιδέες μέσα στο μυαλό μου κι αποφάσισα να επιλέξω κάποια που δε θα με δυσκόλευε στο να την αποτυπώσω στο χαρτί. Η καθημερινότητα μιας έφηβης και της παρέας της ήταν κάτι εύκολο για μένα, μια που τότε οι εμπειρίες μου περιοριζόταν κυρίως στη σχολική ζωή! Το "Τελικά κέρδισα το στοίχημα;" δεν είναι αυτοβιογραφικό, έχω περάσει, όμως, στοιχεία του χαρακτήρα μου στα πρόσωπα της ιστορίας, άλλοτε συνειδητά κι άλλοτε όχι.

-Πλεον σπουδάζεις εκτός πόλης. Τι θα σου λείψει από την καθημερινότητα εδώ και τι πιστεύεις ότι θα μπορούσε να κάνει η Ελασσόνα για να κάνει βήματα μπροστά στον πολιτισμό και στην κοινωνία;
-Προς το παρόν, πέρα από την οικογένειά μου και τους γνωστούς μου εκεί, δε μου λείπει κάτι άλλο. Πιστεύω πως δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, όπως ίσως να ακούγεται... Όπως οι συνομήλικοί μου, έτσι κι εγώ έφυγα για να ανοίξω τα φτερά μου ως ενήλικη πια και το να κοιτάς και να προσκολλάσαι πίσω, μερικές φορές σε καθυστερεί από το να συνεχίζεις προχωρώντας μπροστά! Αγαπώ την Ελασσόνα και για μένα αποτελεί ένα κομμάτι μου, κάτι απ' αυτό που είμαι σήμερα! Η γνώμη μου είναι πως στην πόλη θα πρέπει να οργανώνονται περισσότερες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Θέατρα, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες κι ημερίδες για ποικίλα θέματα, διαγωνισμοί και διαφόρων ειδών δραστηριότητες που θα ομορφύνουν την καθημερινότητα και θα εμπλουτίσουν τα ενδιαφέροντα των κατοίκων.

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Made with and by Readmore Creative