Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017

Οι άγνωστοι αγωνιστές της λευτεριάς στην Ελασσόνα, οι Μπατόπουλοι και ο Καπετάν Ελασσόνας!

Οι άγνωστοι αγωνιστές της λευτεριάς στην Ελασσόνα, οι Μπατόπουλοι και ο Καπετάν Ελασσόνας!
Δελτίο Τύπου

Γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές της λευτεριάς από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας

Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας συνδέεται με πλήθος ηρωικών κατορθωμάτων και θυσιών χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, αγωνιζόμενοι για την Λευτεριά της πατρίδας. Η συμβολή τους και η προσφορά ήταν μεγαλειώδης, αφού πολλοί από αυτούς θυσιάστηκαν δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους. Μπορεί οι σύγχρονοι άνθρωποι να λησμόνησαν ή να μην γνωρίζουν όλους αυτούς τους ήρωες που δεν είχαν καμιά ηθική αναγνώριση των θυσιών τους από την Πολιτεία, έστω και μετά θάνατον, αλλά η μνήμη τους δεν θα σβήσει ποτέ από την Ιστορία της Ελλάδας. Είναι χρέος μας να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να αναγνωρίσουμε τις θυσίες τους. Με την αξιόλογη, ξεχωριστή και πολύ ανώτερη δράση τους έγραψαν λαμπρές σελίδες στα πεδία των μαχών για να προστατέψουν την Πατρίδα από τους κατακτητές και τους προδότες τους. Με την αυταπάρνησή τους έδειξαν την ανωτερότητα του Ανθρώπου, του Επαναστάτη, του Πατριώτη, του Αγωνιστή κατά των κατακτητών και κατατάχθηκαν στο πάνθεον των ηρώων. Ανάμεσα σε αυτούς τους αγωνιστές υπήρξαν πολλοί που είχαν ως τόπο καταγωγής τους την περιοχή Ελασσόνας αλλά παρέμειναν σχεδόν άγνωστοι μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν την οικογενειακή τους εστία, εντάχθηκαν σε κλέφτικες ή αντάρτικες ομάδες και πήγαν βουνά για να πολεμήσουν, παίρνοντας μέρος σε διάφορες μάχες. Οι περισσότεροι από αυτούς που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον επαναστατικό αγώνα ήταν από την ορεινή περιοχή της Ελασσόνας, όπως από την περιοχή Ολύμπου.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Δημήτρης Μπατόπουλος ή Ελασσόνας, εξ Ελασσώνος του Ολύμπου Καπετάν Ελασσόνας.
O Δημήτρης Μπατόπουλος ή καπετάν Ελασσόνας, υπηρέτησε σε όλο το διάστημα του υπέρ της ανεξαρτησίας του αγώνα ως επικεφαλής στρατιωτών. Από την αρχή του ιερού αγώνα μέχρι το τέλος του υπηρέτησε υπό τους στρατηγούς Θεοδώρου Γρίβα, Χριστόδουλου Χατζηπέτρου, Καρατάσσου, Λιακόπουλου, Τζαβέλα και Σπύρου Μήλιου. Έλαβε ενεργό μέρος σε όλες τις μάχες που οργάνωσαν οι πιο πάνω στρατηγοί και είχε υπό τις διαταγές του περισσότερους από 100 άνδρες. Σε όλο το διάστημα των αγώνων έδειξε γενναιότητα και πολέμησε ηρωικά, ενώ κατά τη διάρκεια των μαχών τραυματίστηκε πολλές φορές. Συμμετείχε στην λεγόμενη θεσσαλική επανάσταση στην μάχη της Καλαμπάκας της Θεσσαλίας, το 1854, ως υπολοχαγός φάλαγγας, υπό τις διαταγές του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου. Σκοτώθηκε ηρωικώς μαχόμενος υπέρ της πατρίδας, αφήνοντας σε έσχατη φτώχεια την σύζυγο και τον γιο του Παύλο. Όπως μας πληροφορεί η σύζυγός του στην αίτησή της για συνταξιοδότηση ως χήρα αγωνιστή, ο καπετάν Ελασσόνας, έγινε υπολοχαγός μετά τον ερχομό του Βασιλιά και υπηρέτησε στην Α΄ τετραρχία ως υπασπιστής τετράρχου, ενώ προηγουμένως είχε υπηρετήσει σε όλες τις κατώτερες βαθμίδες. Αργότερα, η Επιτροπή Εκδουλεύσεων, για την αποκατάσταση αξιώματος ή την εξασφάλιση μισθού από το Ελεύθερο Ελληνικό Κράτος και για τις υπηρεσίες του στον Αγώνα του ’21, τον κατέταξε στην έκτη τάξη αξιωματικών ως υπολοχαγό.Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι εκτός από τον Καπετάν Ελασσόνα υπήρξαν και άλλοι αγωνιστές του ‘21 με το ίδιο επίθετο, όπως είναι ο Θόδωρος Μπατόπουλος και ο Παναγιώτης Μπατόπουλος.

Θόδωρος Μπατόπουλος
Ο Θόδωρος Μπατόπουλος από την Θεσσαλία έλαβε μέρος στον υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνα. Από παιδί ήταν ψυχογιός του στρατού (παις), υπό τις διαταγές του στρατηγού Χριστόδουλου Χατζηπετρου. Από του 1825 και μετά παραβρέθηκε σε διάφορες μάχες κατά των εχθρών, όπως στην μάχη της Αράχοβας, στη μάχη του Πειραιά κ.α. με πίστη και αφοσίωση μέχρι το 1829. Όταν δε σχηματίστηκαν οι χιλιαρχίες υπηρέτησε με τον στρατηγό μέχρι να διαλυθούν.

Παναγιώτης Μπατόπουλος
Ο Παναγιώτης Μπατόπουλος από την Ελασσόνα Θεσσαλίας υπηρέτησε σε όλο το διάστημα του αγώνα και συμμετείχε σε διάφορες μάχες ως οπλαρχηγίσκος. Πέθανε με το βαθμό ανθυπολοχαγού της φάλαγγας. Για τις υπηρεσίες του η Επιτροπή του 1836 στο 1ο Μητρώο της τον κατέταξε στην Έβδομη τάξη και κρίθηκε να ταχθεί στην 6η τάξη ως υπολοχαγός.

Βιβλιογραφία
Κελέσης Αλ., Ξεχασμένοι Ελασσονίτες αγωνιστές του 1821, εφημερίδα Η ΕΚΔΟΣΗ (29 5-2002)
Επιτροπή Εκδουλεύσεων για την αποκατάσταση αξιώματος ή την εξασφάλιση μισθού από το Ελεύθερο Ελληνικό
Κράτος, για τις υπηρεσίες τους στον Αγώνα του ‘21
Γενικά Αρχεία Αγωνιστών,
Τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Του Κώστα Σαχινίδη

 

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Made with and by Readmore Creative