Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Γιάνης Βαρουφάκης από το ασφυκτικά γεμάτο Χατζηγιάννειο στη Λάρισα:...Να ξαναφέρουμε την ελπίδα στη ζωή των Ελλήνων"

Γιάνης Βαρουφάκης από το ασφυκτικά γεμάτο Χατζηγιάννειο στη Λάρισα:...Να ξαναφέρουμε την ελπίδα στη ζωή των Ελλήνων"
Επιμέλεια: Αντώνης Λιάνος

Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε την πανευρωπαική πρόταση του νεοσύστατου κόμματος που ξεκινάει τον δικό του προεκλογικό αγώνα σε όλες τις χώρες της "Γηραιάς Ηπείρου", με την ονομασία "DIEM25".

O Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος διατέλεσε Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος καθώς και Διευθυντής του Διδακτορικού Προγράμματος Οικονομικών Επιστημών και παράλληλα είναι Επίτιμος Καθηγητής Συγκριτικής Νομικής, Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής στο International University College του Πανεπιστημίου του Τορίνο, Επισκέπτης Καθηγητής στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Επίτιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία, παρουσίασε τις θέσεις του "DIEM25" και έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία και του ελληνικού κόμματός του, από τις αρχές του 2018 και έπειτα.

Στην κεντρική του ομιλία και πριν δεχθεί ερωτήσεις από τους πολίτες που έδωσαν το παρόν ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: "Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει τρίτη εναλλακτική. Ευτυχώς υπάρχει! Πρόκειται για την εναλλακτική που το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό ευρωπαϊκό κατεστημένο αντιπαθεί με πάθος: Ένα κύμα εκδημοκρατισμού!

Το κίνημά μας, το DiEM25, ακριβώς σε αυτό το κύμα προσδοκά και αυτό πασχίζει να δημιουργήσει. Η κινητήριος δύναμη πίσω από το DiEM25 είναι μια απλή, ριζοσπαστική πρόταση: Να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη! Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί! Ο στόχος μας να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη είναι ρεαλιστικός. Ή τουλάχιστον δεν είναι περισσότερος ουτοπικός από την αρχική ιδέα της δημιουργίας της ΕΕ. Και είναι σίγουρα λιγότερο ουτοπικός από την προσπάθεια του ευρωπαϊκού κατεστημένου να κρατήσει ζωντανή την ΕΕ στην σημερινή, αντι-δημοκρατική, ανορθολογική της κατάσταση.

Ο ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός της Ευρώπης υπερ-επείγει. Χωρίς τον εκδημοκρατισμό της, πολύ γρήγορα η σημερινή ΕΕ θα περάσει το σημείο της μη επιστροφής. Το πολύ να επιβιώσει, στην σημερινή της μορφή, έως το 2025. Εάν αποτύχουμε να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη εντός μιας, το πολύ, δεκαετίας,κι αν το ευρωπαϊκό κατεστημένο καταφέρει να εμποδίσει τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ, τότε η ΕΕ θα υποκύψει υπό από το βάρος της ύβρεώς της, θα αποδομηθεί, και η πτώση της θα προκαλέσει δυστυχία σε όλη την ήπειρο – αλλά και παραπέρα, καθώς το πλήγμα στην παγκόσμια σταθερότητα θα είναι βαρύ".

Στην συνέχεια παρουσίασε τις οικονομικές και πολιτικές θέσεις του κόμματος για ανακούφιση των χαμηλότερων στρωμάτων, για εξάλειψη της φτώχειας, για μείωση της υπερφορολόγησης, για την δημιουργία ηλεκτρονικού αλγόριθμου και συμψηφισμού των χρεών των πολιτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αντίστοιχα από το κράτος προς τους πολίτες, για το λεγόμενο "παράλληλο νόμισμα" που δεν είναι τίποτα άλλο, όπως τόνισε από την ανάγκη εξορθολογισμού της κρίσης που βιώνει η χώρα μέσα στο Ευρώ εδώ και επτά χρόνια. Τόνισε την ανάγκη για σωστές ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν έσοδα και αξιοποίηση στην ουσία της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπούλημα και τόνισε πως το "ΟΧΙ" στο Δημοψήφισμα του 2015 έδειξε τον δρόμο στην Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη για ένα όραμα διεθνιστικό, πανευρωπαικό και παγκόσμιο ώστε να αλλάξει ρότα ο πλανήτης οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά.

"Το βάρος μας πρέπει να πέσει στην παιδεία και στην πραγματική οικονομία, στην εργασία που δεν καταπατώνονται τα δικαιώματα των λαών ενώ πρέπει ο κόσμος που με συναντά στο δρόμο και με αγκαλιάζει με αγάπη, να ξαναβρεί την ελπίδα που έχασε από το 2015 και μετά. Και αυτήν την ελπίδα μπορούμε να την ξαναφέρουμε στην ζωή όλων των Ελλήνων" τόνισε κλείνοντας καταχειροκροτούμενος την ομιλία του.

 

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Made with and by Readmore Creative