Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Βροχή τα παράπονα για την μολυσμένη κατάσταση στον Ελασσονίτη και τον Τιταρήσιο-Ανησυχούν οι πολίτες

Βροχή τα παράπονα για την μολυσμένη κατάσταση στον Ελασσονίτη και τον Τιταρήσιο-Ανησυχούν οι πολίτες
Επιμέλεια: Αντώνης Λιάνος

Το φαινόμενο της μόλυνσης των δύο κεντρικών ποταμών που διέρχονται την επαρχία Ελασσόνας, αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και χρόνια προβλήματα.

Σε ρεπορτάζ που εξέδωσε η εφημερίδα "Ελευθερία Λάρισας" και ο συνάδελφος δημοσιογράφος Κώστας Τσόλας μιλάει για μαύρισμα του ποταμού Τιταρήσιου που προκαλεί ερωτήματα, ανησυχία και απελπισία σε πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους.

Σε αυτό το δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί και η παρέμβαση της Ν.Ε. Σύριζα Λάρισας αλλά και των στελεχών της δημοτικής αρχής Τυρνάβου όπου κρούουν τον κώδωνα για τα αφρισμένα, μολυσμένα και μαυρισμένα νερά του ποταμού, όπως και του Ελασσονίτη ή αλλιώς Ξεριά που διέρχεται από το Αγιονέρι, περνάει μέσα απο τον Ευαγγελισμό, τη Μαγούλα, το Μεσοχώρι και καταλήγει στον Τύρναβο και στον Πηνειό.

Το πρόβλημα έχε διαγνωστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητα ρεπορτάζ από τις τοπικές και όχι μόνο εφημερίδες και καταγγελίες εξίσου πάρα πολλές από τους κατοίκους.

Το νερό κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μυρίζει, αλλάζει χρώματα, γίνεται μαύρο, άσπρο, κίτρινο και κατά τη διάρκεια της ροής του και των χημικών αναλύσεων που του έχουν γίνει κατά το παρελθόν εστιάζονται μικρόβια, κωλοβακτηρίδια και μολύνσεις που ο ανθρώπινος οργανισμός αλλά και ο ζωικός απαγορεύεται να έχουν προς κατάποση.

Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στον Ελασσονίτη ποταμό. Διέρχεται μέσα από τη βιομηχανική περιοχή της πόλης, μέσα από μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, από όπου η πηγή του που ξεκινάει ψηλά πριν τους πρόποδες, καταλήγει στον Πηνειό. Ο Ελασσονίτης ή Ξεριάς στον οποίο μπορεί κανείς να αντικρύσει απόβλητα και λύμματα κάθε είδους και κάθε χρώματος, περνάει και εξωτερικά του βιολογικού του Δήμου Ελασσόνας. Αποτελεί την πηγή και το ζωικό και φυσικό βασίλειο για χλωρίδα και πανίδα και διέρχεται των 3/5 της υδάτινης περιοχής της Ποταμιάς.

Το πρόβλημα όμως διπλασιάζεται αφού εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζει κατά διαστήματα και ο Τιταρήσιος το ίδιο παρόμοιο πρόβλημα. Διέρχεται μέσα απο το Κεφαλόβρυσο, το Παλαιόκαστρο, το Πραιτώρι και καταλήγει και αυτός στις όχθες του Πηνειού. Διέρχεται μέσα από μεγάλες ή μικρές, αλλά στον αριθμό πολλαπλές κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και από τις περισσότερες γεωργικές εκτάσεις, όπου εκτός των αποβλήτων, τα χημικά φάρμακα και οι μολύνσεις περισσεύουν.

Οι κάτοικοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι κτηνοτρόφοι φωνάζουν, όμως το περιβάλλον είναι αποτέλεσμα της ίδιας της δικής μας νοοτροπίας και των πράξεών μας σαν άνθρωποι απέναντι στη φύση.

Ένα παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάζει και το Μεγάλο Ελευθεροχώρι και όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του χωριού Διονύσης Ξεφτέρης: "Πίνουμε νερό από γεώτρηση που αντλεί νερό μέσα από το Μεσοχώρι, από τις όχθες του ποταμού. Ανησυχούμε για την ποιότητα του νερού. 6 χλμ αγωγός για να έρθει το νερό στο χωριό μας και το ποτάμι είναι κατάμαυρο! Είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να πίνουμε τέτοιο νερό στο χωριό μας. Πρέπει οι υπεύθυνοι να κοιτάξουν το θέμα άμεσα".

 

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Made with and by Readmore Creative