Είστε εδώ:Ιστορία»Χωριά»Ιστορία Δομένικου

Ιστορία Τσαριτσάνης

Γράφτηκε από  Administrator Πέμπτη, 02 Απριλίου 2009

Η Τσαριτσάνη αποτελεί μία ιστορική (πρώην) Κοινότητα όπου στο πέρασμα των χρόνων έχει αναδείξει ιστορικές προσωπικότητες και αναρίθμητες σημαντικές ιστορίες για τον τόπο.

Η Τσαριτσάνη αποτέλεσε κατοικία για τους Σλάβους που την είχαν έδρα για τις στρατιωτικές δυνάμεις τους αλλά και σημαντική βάση για να εξολοθρεύουν τους εχθρούς τους λόγω του γεωγραφικού χτισίματος του χωριού. Ακόμη στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι της αντιστάθηκαν σθεναρά στον τούρκικο ζυγό ενώ στην συνέχεια της «ζωής» της αποτέλεσε σημαντικό άντρο για τους πολεμιστές της Εθνικής Αντίστασης και ακόμη και σήμερα επαινείται για την «αντοχή» της σε όλα τα χρόνια που «πολιορκήθηκε» ιστορικά.

Βρίσκεται δίπλα από την Ελασσόνα (και στο πασίγνωστο βουνό της Μελούνας) ενώ η ιστορία της για τον πως πήρε την συγκεκριμένη ονομασία έχει δύο πτυχές. Η μία λέει ότι η ονομασία της ήταν τέτοια από μια σύζυγο, εν ονόματι Τσαρίτσα, ενός Σλάβου στρατηγού και η άλλη λέει ότι οι Σλάβοι την ονόμασαν λόγω και της γεωγραφικής θέσης της που είπαμε και παραπάνω με την ονομασία Τσαρ-τζάν, δηλαδή «η πόλη των Τσάρων». Στο συγκεκριμένο χωριό οι κάτοικοι της ασχολούνται με την παραγωγή άφθονου κρασιού, την γεωργία και την κτηνοτροφία καθώς και το εμπόριο. Ο Ομαδικός Αμπελώνας που βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή αποτελούσε για χρόνια πηγή σημαντικών εσόδων για τους κατοίκους και την οικονομική ανάπτυξη του χωριού. Στην Τσαριτσάνη εντύπωση θετική κάνει η δημιουργία πάρα πολλών εκκλησιών και μικρών εξωκλησιών όπως ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Νικολόπουλος, ο Άγιος Ταξιάρχης, η Εκκλησία της Παναγίας όπως και ο Προφήτης Ηλίας, η Αγιά Μαρίνα και ο Άγιος Αντώνιος, αντίστοιχα. Σημαντικότατη ιστορική σημασία έχει το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή Βαλέτσικο, (όπου φιλοξενήθηκε το 1767 ο Διδάσκαλος του Γένους, Κοσμάς ο Αιτωλός) όπου βρίσκεται πίσω από την περιοχή της Τσαριτσάνης.

2800 είναι οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης. Στο χωριό είναι έντονο το στοιχείο των νεαρών κατοίκων και λειτουργούν έτσι και Γυμνάσιο αλλά και Λύκειο στην περιοχή. Ακόμη στο χωριό υπάρχει το ποδοσφαιρικό γήπεδο της τοπικής ομάδας, «Γεώργιος Μητσιμπόνας», που πήρε την ονομασία από τον απλό φόρο τιμής των τοπικών αρχών στον γεννημένο στην Τσαριτσάνη πρώην ποδοσφαιριστή του Οικονόμου, της Λάρισας, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, Γιώργου Μητσιμπόνα, που χάθηκε άδικα σε τροχαίο δυστύχημα το 1997.  Ιστορικότατες μορφές της Κοινότητας ήταν ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων που έζησε στην περίοδο 1780-1857 και η τραγουδίστρια όλων των Ελλήνων, Σοφία Βέμπο. Στην περιοχή επίσης εκτρέφεται τεράστιος αριθμός αλόγων από τον ιδιώτη κύριο Μητσιμπόνα.

Copyright © 2009-2012 www.elassona-city.gr
LO