Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Η συγκλονιστική ζωή του Απολλώνιου Τυανέα, η παρόμοια πορεία του Ιησού Χριστού και η προσφορά τους στην ανθρωπότητα

Η συγκλονιστική ζωή του Απολλώνιου Τυανέα, η παρόμοια πορεία του Ιησού Χριστού και η προσφορά τους στην ανθρωπότητα
Εκ της συντακτικής ομάδας

Τον 1ο αιώνα μ.Χ., μια ασιατική πόλη, τα Τύανα της Καππαδοκίας, έδωσαν στον κόσμο έναν τρανό και πανίσχυρο φιλόσοφο, που, επειδή ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού, συχνά οι Χριστιανοί τον σύγκριναν μαζί Του.

Η προσωπικότητα αυτός ήταν ο Απολλώνιος. Καταγόμενος από ευγενή και αρχαιότατη οικογένεια, μαθήτευσε στις Πλατωνικές Σχολές. Το εκ φύσεως παρατηρητικό του πνεύμα στράφηκε πρώιμα στις ανώτερες μελέτες.

Το έργο του Φιλόστρατου είναι η μοναδική σωζόμενη βιογραφία του Απολλώνιου. Ο ίδιος παραθέτει πηγές που δεν σώζονται σήμερα. Πρόκειται για μια ιδιότυπη σύνθεση ιστοριογραφίας, λογοτεχνίας και θρησκευτικής συγγραφής.

Γνωρίζουμε λίγα για τη ζωή του Απολλώνιου, ο οποίος γεννήθηκε στα Τύανα και έζησε ως περιπλανώμενος φιλόσοφος, ταξιδεύοντας κυρίως στα ανατολικά εδάφη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (ίσως δε ταξίδεψε και στη Ρώμη, ενώ η περιγραφή του ταξιδιού του στην Ινδία από τον Φιλόστρατο σήμερα αμφισβητείται από πολλούς ερευνητές). Θεωρείται Νεοπλατωνιστής αλλά και οπαδός του Πυθαγόρα και ως πυθαγόρειος ήταν αντίθετος με τη θυσία ζώων και ζούσε με μια λιτή, αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Μεταγενέστεροι φιλόσοφοι (από τον Πορφύριο και τον Ιεροκλή, ως τους φιλοσόφους του Διαφωτισμού τον 17ο αιώνα) θεώρησαν τον Απολλώνιο ως θαυματουργό ή ως υπέρμαχος μιας καθολικής, μη θρησκευτικής ηθικής, συμβατής με τη λογική, συγκρίνοντάς τον με τον Ιησού Χριστό.

Το έργο του Φιλόστρατου φωτίζει αυτή την ιδιαίτερη προσωπικότητα των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Ο Ιησούς Χριστός ή Χριστός, συχνά αναφερόμενος και ως Ιησούς ο Ναζωραίος, ήταν Ιουδαίος ιεροκήρυκας και θρησκευτικός ηγέτης του πρώτου αιώνα. Σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, ο Ιησούς Χριστός είναι η ενσάρκωση του Τριαδικού Θεού. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού. Το κήρυγμά του ήταν στην Αραμαϊκή γλώσσα και η διδασκαλία του ακολούθησε την ελληνιστική φιλοσοφική παράδοση της εποχής του, με παραβολές και έμπρακτη θαυματουργία. Πάνω στις διδαχές αυτές και την ίδια τη μαρτυρική ζωή του Ιησού Χριστού έχει θεμελιωθεί ο Χριστιανισμός.

Ο Ιησούς διακήρυξε ότι είναι ο αναμενόμενος «Μεσσίας» (εβραϊκή: משיח‎, Μασιάχ), ερχόμενος σε σύγκρουση με την κυρίαρχη Εβραϊκή θρησκεία. Για αυτό το λόγο καταδικάστηκε από το θρησκευτικό δικαστήριο των Εβραίων, μια απόφαση που οδήγησε τελικά στο θάνατό του από τις Ρωμαϊκές αρχές με την τιμωρία της σταύρωσης.

Έχει εκφραστεί η άποψη πως το ιστορικό πρόσωπο διέφερε από το βιβλικό πρόσωπο που παρουσιάζεται στην Αγία Γραφή.[6][α][β]

Ο Ιουδαϊσμός απορρίπτει την ιδέα πως ο Ιησούς Χριστός ήταν ο αναμενόμενος Μεσσίας, ακολουθώντας διαφορετική ερμηνεία των προφητειών περί Μεσσία της Παλαιάς Διαθήκης από αυτήν της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Πηγές: wikipedia.org

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980 401922

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.