Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ενοίκια: Τιμές φωτιά οδηγούν σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ενοίκια: Τιμές φωτιά οδηγούν σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Δελτίο Τύπου

Το σοβαρό πρόβλημα του κόστους στέγασης το οποίο έχει προκύψει, κατά τα τελευταία έτη, εγείρει σημαντικά ζητήματα για την πιθανή λήψη μέτρων από την πολιτεία αναφέρει η ΤτΕ.

Σε μια φρενήρη πορεία βρίσκονται οι τιμές των ενοικίων, οδηγώντας νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε απόγνωση. Ειδικά στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων η κατάσταση έχει κυριολεκτικά ‘ξεφύγει” με τιμές που προξενούν “ζαλάδα”.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της επαγγελματικής στέγης, η απουσία ορίων αυξήσεων, μετά το πέρας της πρώτης εκμίσθωσης, οδηγεί σε υπέρογκες αυξήσεις, που συχνά αναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις σε αναθεώρηση των σχεδίων τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης αλυσίδας του οργανωμένου λιανεμπορίου, που επέλεξε να κλείσει 6 υποκαταστήματα, καθώς βρέθηκε ενώπιον τριπλασιασμού του μισθώματος που κατέβαλε.

Όπως αναφέρει, ενδεικτικά, αρμόδια πηγή, μίσθωμα σε ακίνητο που στέγαζε σούπερ μάρκετ, έφτασε από τα 15.000 ευρώ το μήνα στα 35.000, κάτι που οδήγησε σε απόφαση τη διοίκηση της αλυσίδας να βάλει “λουκέτο” στο κατάστημα αυτό, καθώς ‘’έβγαινε” με τις αυξήσεις αυτές ζημιογόνο, στο πλαίσιο και ενός πλάνου αναδιάρθρωσης του δικτύου της.

Με δεδομένη, δε, και την απόφαση των τραπεζών να κλείσουν πολλά καταστήματα, εύλογα αναρωτιέται κάποιος/α, ποιος νέος “δυνατός” εκμισθωτής θα αναζητήσει το εν λόγω ακίνητο. Άρα στην περίπτωση αυτή η μεγάλη αύξηση μάλλον οδηγεί, εφόσον, δε βρεθεί νέα επιχείρηση να ενοικιάσει το ακίνητο, σε απώλειες και τον ιδιοκτήτη.

Ουσιαστικά, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, το ζήτημα του κόστους της στέγης είναι αυτό που, πλέον, κρίνει το εάν μια επιχείρηση είναι βιώσιμη. Δεν είναι τυχαίο ότι φορείς, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας αλλά και άλλοι, ζητούν να παρέμβει η πολιτεία σε σχέση με τις απαιτήσεις αυξήσεων, ειδικά κατά τις ανανεώσεις των συμβολαίων. Σημειώνεται ότι τα μισθώματα είναι πλήρως απελευθερωμένα από τα χρόνια των μνημονίων.
Η κατοικία

Ανάλογη είναι και η εικόνα για τις κατοικίες. Εκεί, δε, υπάρχει μια έντονη κοινωνική διάσταση. Άλλωστε, το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 26,9% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 24% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 39,6% για τον φτωχό πληθυσμό.

Επίσης, το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου το 2023 είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση της ηλικιακής ομάδας έως και 17 ετών και ανέρχεται σε 41,5% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 37,2% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 57% για τον φτωχό πληθυσμό. Αυτό προκύπτει από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών το 2023, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2022, από την ΕΛΣΤΑΤ που παράλληλα καταγράφει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, το 39,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 14,4%. Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,5%, ενώ το ποσοστό για τον φτωχό και για τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 86,3% και 15,1%, αντίστοιχα.

Πηγή: news247.gr-Γιώργος Αλεξάκης

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980 401922

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.